Vägglöss

Vägglöss lever på människors blod, och har funnits i vår omgivning sedan mer än 3500 år tillbaka i tiden. De senaste åren har vägglusen blivit allt vanligare igen, delvis som en följd av att vi idag reser mer än förut. Dess förekomst på olika platser har ingenting med hemmets eller invånarnas renlighet att göra; vägglöss trivs lika bra i en dammig ungkarlslya som i ett lyxhotellrum, så länge det sover människor där som den kan suga blod från.

Lössen gömmer sig på mörka vrår och skrymslen, till exempel bakom tapeten eller i sprickor i väggen, men behöver sitt namn till trots inte bo i väggarna utan kan lika gärna befinna sig i madrassen i sängen, under kuddarna i en soffa eller under mattan. De är nattaktiva, och kommer fram från sitt gömställe när människorna har somnat för att suga blod. Vägglusen kan dricka upp till sex gånger sin kroppsvikt i blod, och sprutar in sin saliv i bettet medan den suger, vilket är orsaken till att huden runt bettet kan bli röd och irriterad och klia. En vägglus bett kan vara under flera minuter, men människan som sover märker oftast inte av det.

Vägglöss kan lätt spridas via väskor, kläder och möbler. Om du har varit någonstans där du misstänker att det fanns vägglöss kan det vara bra att frysa kläder du hade med dig, eller tvätta de plagg som tål i 60 grader, och ställa ut väskan på balkongen om det är vinter. Vägglöss sprids särskilt lätt i studentkorridorer och mellan lägenheter där det bor många studenter, eftersom de ofta köper möbler och madrasser i andra hand. Man bör alltid kontrollera möbler man köper i andra hand. Små, svarta prickar under soffkuddarna kan vara spillningen från vägglöss. Vägglusen blir 4-5 mm lång när den är vuxen, och har en gulbrun till rödbrun färg, vilket gör att den är synlig för blotta ögat.

De kan vara svåra att bli av med vägglössen när de väl fått fäste i ett hem, delvis eftersom de kan klara sig länge utan mat om människorna som bor där till exempel reser bort eller flyttar. Det bästa sättet är att kontakta en skadedjursbekämpare, till exempel Anticimex. Det vetenskapliga namnet för vägglus är Cimex lecularius, och Anticimex betyder alltså just ”mot vägglus”.

Vägglöss 1

pulse