Loppor

Loppor har historiskt varit ett stort problem, då de sprider sjukdomar, och loppor var en stor bakomliggande orsak till pestens utspridning under medeltiden. I och med att människans sanitära förhållanden har förbättrats har dock infektioner och sjukdomar orsakade av loppor dramatiskt minskat, och numera är loppor vanligare på djur, även om de fortfarande kan bita människor.

Det finns ungefär 2400 olika arter av loppor i hela världen och runt 70 arter i Europa. Samtliga loppor är blodsugare som lever på blod från i första hand däggdjur, även om vissa arter (kända som fågelloppor) också kan leva bland fåglars fjädrar. Loppor kan spridas mellan olika sorters djur och behöver alltså inte hålla sig till en och samma djurart. De har kraftiga bakben som gör att de kan hoppa långt och på det sättet ta sig mellan olika djur. Det är till exempel vanligt att människor får bett från fågelloppor när de ska rensa i trädgården på våren. Man skiljer dock på djurloppor och människoloppor. Människoloppor, som lever på människor, är ovanliga i Sverige, men kan finnas på grisar på bondgårdar och kan leva på både människor och grisar, vilket gör att det finns viss risk att smittas där. Djurloppor kan, som nämnts ovan, bita människor, men upptäcker då att blodet kommer från fel sorts värddjur och hoppar vidare till ett djur som en katt eller hund. Om du är intresserad av djur och natur, finns det flera tv-program med det temat. Canal Digital erbjuder digitaltv via parabol och har ett stort utbud av kanaler.

Om man har fått ett loppbett ska det i princip behandlas på samma sätt som ett myggbett. Huden vid bettet kan bli röd och irriterad och klia, men man ska låta bli att klia det eftersom det gör att det kliar ännu mer. Istället kan man stryka på en kylande gele, som aloe vera-gel, för att lindra irritationen och klådan, eller en hydrokortisonsalva om klådan är mycket stark.

Om du har blivit smittad av människoloppor är de inte särskilt svåra att bli av med, utan försvinner när du tvättar dig. Kanske är det loppornas ofarliga natur som gjort dem populärare än andra parasiter. Loppor är till exempel ett traditionellt nöje i form av loppcirkus, då loppor utför olika konster som att dra små vagnar, spela fotboll eller hoppa. En av de sista loppcirkusarna uppträder varje år på Oktoberfesten i München.

Loppor 1

pulse