Gnetter

De ägg som huvudlöss lägger kallas för gnetter och en lus kan lägga upp till 10 ägg varje dag. Gnetter är bara en millimeter stora och är gul-vita till färgen. Äggen brukar finnas placerade på hårstrån långt nere vid hårbotten och om man har mörkt hår kan man ganska enkelt se dessa ägg och då göra sig av med dem innan de kläcks.

Om man inte upptäcker äggen och tar bort dessa så kommer äggen att bli en larv som efter cirka 10 dagar utvecklas till en lus som i sin tur kommer att bidra till att lägga nya ägg i håret. Som tur är smittar man inte andra med gnetter, men om äggen utvecklas till löss så ökar riskerna att man sprider lössen vidare till andra personer. Det vanligaste sättet att sprida lössen är att man med sitt eget hår kommer i kontakt med någons annans hår. Förvisso finns det en chans att man får löss om man använder en borste eller en mössa som en person som har löss har använt, men eftersom huvudlöss bara överlever upp till ett dygn utanför håret så är riskerna ganska små.

Om man vet att det går löss i exempelvis skolan eller på dagis så kan det vara bra att man går igenom barnens hår varje dag innan de går och lägger sig. Det är ofta lätt att upptäcka gnetter då de framstår som vita prickar på hårstråt. Lössen får man oftast istället leta efter med till exempel luskam då de gärna gömmer sig i håret om de känner sig hotade.Gnetter 2

Om man hittar gnetter i håret så finns det flera sätt att behandla håret på, så man blir av med både gnetterna och framtida löss. Det finns speciella schampon och medel att köpa som effektivt tar död på löss, larver och ägg. Man bör även, för säkerhets skull, behandla alla i familjen samtidigt och också återupprepa behandlingen en vecka senare om det skulle vara så att något ägg överlevde den första behandlingen.

En annan metod att få död på gnetter är att använda alkohol. Redan på 1500-talet så visar anteckningar att svenska kloster använde vodka för att ta död på gnetter och få lössen att lämna håret, en metod som faktiskt används än idag då det visat sig fungera även på växter.

pulse