Flatlöss

Flatlöss är två millimeter långa hudparasiter som lever på människor, i områden med grov behåring. Vanligast är att de lever i könshåret, men de trivs också i armhålorna, i skägg eller i ögonbryn och ögonfransar (det sistnämnda är särskilt vanligt hos barn). Flatlusen lever genom att suga blod. För att göra det använder de ett spetsigt rör som är försett med hullingar. Flatlusens bett orsakar intensiv klåda, och lusens saliv innehåller ett enzym som bryter ner blodets hemoglobin. Det gör att man ibland kan se en blå missfärgning runt bettet.Pthirus_pubis_-_crab_louse

Flatlöss sprids från människa till människa, vanligtvis genom sexuellt umgänge. Ibland kan flatlössen också spridas genom att man delar handdukar och sängkläder, eller genom att man använder ett dåligt rengjort solarium. Om du känner av klåda i något område där flatlöss trivs, kan du relativt enkelt upptäcka om du har smittats genom att leta efter löss eller ägg i behåringen. Äggen ser ut som små droppar som sitter fastklistrade längst in på hårstråna. Om du har svårt att se kan du använda dig av ett förstoringsglas.

Det går att behandla flatlöss, men det är viktigt att man kontaktar en läkare för att få en diagnos innan man påbörjar behandlingen. Detta eftersom klådan kan bero på något annat, som i så fall måste behandlas på något annat sätt. Om flatlössen sitter i ögonbrynen eller ögonfransarna bör man också ta kontakt med läkare direkt. Precis som att du går till en specialist när du drabbas av något som flatlöss, bör du också gå till en specialist när du drabbas av något som ryggvärk. Du hittar till exempel en kiropraktor i Stockholm på Varden.se. En kiropraktor eller annan manuell terapeut kan behandla värk och andra åkommor. När det gäller flatlössen kan man efter diagnosticering utföra behandlingen själv med ett receptfritt läkemedel. Förutom behandling med läkemedlet ska man undvika att klia på betten, eftersom det kan leda till infektioner.

Under och efter behandlingen är det också bra att undersöka om lössen har spridit sig till någon familjemedlem. Annars finns risk för att lössen sprids från person till person, och att man aldrig blir av med dem helt.

pulse