Bladlöss

Säkert har du någon gång suttit hemma och beundrat dina vackra blommor, för att sedan till din fasa upptäcka att något rör sig bland bladen. Detta något brukar ofta vara bladlöss. Bladlöss är egentligen överbenämningen på en grupp insekt som lever på att suga föda från olika växter. De är runt två till tre millimeter stora och är oftast gröna eller svarta. Bladlusen lever, som du säkert märkt, i stora och täta gruppen. Under en intensiv bladlusattack kan en hel växt bli täckt med dessa små varelser. Eftersom de suger näringen ur växten orsakar de stor skada.

Bli av med bladlöss

Om du behöver bli av med ohyra på växterna hemma finns det faktiskt en hel del knep du kan ta till. Ett vanligt sätt för att bli av med just bladlöss är att spreja dem med såpvatten. På så sätt kväver man bladlössen eftersom de tar upp syre genom huden. Det går också bra att spola av bladlössen med kallt vatten så att de tappar greppet på den planta de satt sig på. Den metoden kräver dock att det finns djur på marken som äter upp bladlössen eftersom de annars klättrar upp igen. Det finns också speciella bekämpningsmedel att köpa. Fråga i din trädgårdsbutik så kan de hjälpa dig.

Fascinerande små djur

Trots att bladlössen kan upplevas som nog så irriterande är de faktiskt fascinerande små djur. Visste du till exempel att det finns över 500 arter av bladlöss bara i Sverige? Detta lilla djur kan även föda levande ungar. Om det skulle bli för trångt på en växt så att maten börjar tryta föds ungarna med vingar. Det gör de för att de enkelt ska kunna flyga till en ny växt. Bladlusen är även en viktig källa till mat för vår mer omtyckta insekt nyckelpigan. Om man vill ha nyckelpigor i sin trädgård bör man därför vara försiktig med bekämpningsmedel mot bladlöss eftersom det även kan döda dem. När nyckelpigorna dör ut finns det sedan större risk för kraftigare bladlusangrepp.

pulse